mandag 6. juli 2009

Et sommerparadis

fra en svunnen barndom. En barndom der han spilte fotball mot bestefars vinduer, og bestemor løp etter han nedover åkrene for å trøste. En barndom der han lekte på rørene sammen med søskenbarnet. En barndom der det fantes et rom med så mye mat i kjelleren, at bygutten forklarte det med at det var en butikk.

Jeg har fått besøke min kjæres sommerparadis i nord. Hos bestemor på Sletta. Hun har fortalt om alt fra sin egen ungdomstid under krigen, til ferieturer med bil og mann gjennom Norge og Sverige, til en liten rakkerunge som likte å være hos bestemor og spise klappekake*.

Bortsett fra å få møte ei kjempesprek, superkoselig, morsom, snill og søt dame på 85 år - har jeg vært med på Sommardagan i Grovfjord i helga. Av høydepunkter derfra kan nevnes:

-"En gang va æ så dårli dagen derpå at om nån ha prøvd å kast mæ i drammenselva, hadd æ ikkje gjort motstand engang". (Svigermors venninne)
-Borghild er tydeligvis ei byjente. Av verste sort. Når du skal på bryggedans i nordnorge tar du ikke på skjørt og småsko - og dressjakke. Nei, da bør du nok ha stillongs og fleecegenser. Takk til snille tanter som lånte bort varme klær til den andre dagen.
-"Du danser litt fort" (Tilfeldig dansepartner av den lokale, litt eldre sorten som faktisk kan vals.)

Ellers gikk vi tur, grilla pølser, kjørte tur, besøkte ikke mindre enn tre - ja 3!!!- kirkegårder for å se på gravene til hele slekta og generelt kosa oss og så oss rundt i Grovfjord - bygda langt mot nord der bestemor bor.

*Klappekake er fortsatt favorittretten, og består av brøddeig klappet flat og stekt på steikepanna, serveres med smør og sukker.

Ingen kommentarer: