onsdag 28. januar 2009

for å bekrefte at fisk smaker best når den e varmebehandla og kommer fra pappa sitt naust...

(i det siste ha det vært en del sushi-diskusjona, og eg ha hardnakka hevda at eg "ikke lik" sushi - på tross av at eg strengt tatt ikke ha smaka det. argumentet mitt ha heile tida vært at fesk som ikke e feska i sjona av han pappa (eller, i si tid, han morfar) umulig kan vær spiselig) 

ei skikkelig feskeoppskrift: 

4 porsjona sto det på matprat - ca passelig tell 2-3 sultne persona. 

1 dl purre, finsnitta
1/2 stk rød paprika, grovhakka
1 båt hvitløk, hakka eller pressa
1/4 ts karri - gjerne mye, mye meir - kjør på!
1 ss meierismør
2 1/2 dl melk
2 dl creme fraiche eller seterrømme (eg plei å sleng i heile boksen - ikke nå poeng å spar på det)
1 ss frisk basilikum, hakket (går kjempefint med tørka og, treng ikke å vær urte-snobb) 
ca. 400 g. fiskefilet, skåret i små biter. (lurt å sørg for å skjær bort alt av bein og skinn og sånt) 

Fres purre, paprika, hvitløk og karri i smøret i ei gryte. Tilsett melk og rømme. Legg i fiskebitene og la alt trekke i ca 10. minutter, til fisken e ferdig kokt. 

Så et lite interntips: eg plei å kutt fisken i bita først av alt, og legg den på et fat og strø salt på og la det ligg i nån minutta sånn. 
Generelt e fisketips nummer 1: Bruk meir salt enn du trur det trengs! 

Serveres med kokte poteta og evt litt kokt gulrot. 

(Ja,  eg har med meg kokeboka mi på lesesalen i dag, og eg sett på en pult full av Kierkegaard-bøker. ) 


Til mamma: Eg ønsk med sursild når dåkk kjæm på besøk:) feska i nordsjona av han pappa! 

4 kommentarer:

Åshild sa...

En eller anna dag i overskuelig framtid, kjære Heidi, ska æ klar å få pressa i dæ litt sushi - om æ så ska bruk makt.

(Kan bli trivelig, sjer æ for mæ..:)

Pita sa...

Så du kan faktisk fiske sursild også i Sjona? Imponerende;)

Høres ut som en oppskrift jeg kan finne på å prøve i nærmeste framtid.

Borghild sa...

man fesk jo ikke sursild. man fesk sild. så salt man den tell spitjesild. så tar man den opp på kjøkkenet å gjør nå magisk med den. å neste mårra spis man den på brødskiva som sursild.

og eg e ikke åpen for tvang, åshild.

Anonym sa...

sursild ska bi.

mh